Ziek op warme dagen

Voor de meeste zieken is warm weer niet fijn. Zorg dan dus extra goed voor jezelf. Hier 10 tips – sommige misschien verrassend.

Hoe meer last je hebt van de warmte, hoe belangrijker het is om dan goed voor jezelf te zorgen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met hoge temperaturen. Afhankelijk van wie je bent, en misschien van je ziekte. Mogelijk werkt bijvoorbeeld voor jou een middag bankhangen; zelf word ik daarvan eerder lamlendiger, ga me vervelen en me aan mezelf ergeren. Dus pas onderstaande tips aan op jezelf. (Meteen een goede les in voelen wat jij nodig hebt.)

Maar bepaalde tips zijn voor zovelen nuttig, dat ze het noemen waard zijn. Sommige bedenk je vast niet zelf.

Dit is geen medisch advies (vraag daarvoor je artsen); wel is verstandige zorg die je makkelijk zelf kunt doen. Worden je dagen prettiger van.

Tips voor zieken op de warmste dagen:

1. Luister naar wat je lichaam zegt dat het nodig heeft.

Houd daarmee op warme dagen nóg meer rekening en pas je activiteiten erop aan. Wees vriendelijk voor jezelf. Ergeren aan hoe je je voelt, werkt averechts. Misschien werkt het voor jou om voor jezelf te zorgen alsof je iemand anders bent. Veel mensen zijn voor anderen minder streng/liever dan voor zichzelf.

2. Pas inspannende activiteiten aan op de warmte.

Zelf ben ik nog steeds wel eens geneigd om de controle te willen houden, en stug de plannen door te zetten die ik maakte toen ik nog niet wist van het weer. Eigenwijs, en zo. Dus die woeste sportsessie had gepland, doe ik dan alsnog. En halverwege viel ik wel eens flauw.

Je kunt beter meer gaan leven naar het weer. Dat doen mensen in warme landen ook: langere middagpauzes, een dutje, eten later, houden zich rustiger. Kun jij ook. Dat is geen ‘opgeven’ of ‘zwak zijn’. Het is gewoon slim. En sterk; je zorgt voor jezelf in plaats van koppig te doen. 

Je kunt bijvoorbeeld heel vroeg opstaan. De slaap die je mist, kun je inhalen op de warmste uren. Je zwaarste activiteiten doen als het het koelst is. De zon mijden (dus misschien niet tussen de middag gaan wandelen naar de fysio als daar geen schaduw is). Even niet zo hard sporten, dus. Een rustig yoga-moment kan ook.

3. Leg je neer bij wat vandaag niet lukt.

Ik ken het, balen omdat het niet gaat hoe ik wil. Ik ben vaak te streng voor mezelf. Wil dingen perfect doen. Maar dat lukt even niet door warmte. Dan kan ik me beter niet ergeren, en me erbij neerleggen. Dat lukt alleen niet altijd. Zeker als ik door de warmte toch al minder vrolijk ben.

Dan kan het wel eens helpen om mezelf bewust toe te staan wél even te balen. Simpel, voelen. Even al mijn bezigheden stoppen, en op de bank, me ergeren. Niks mis mee.

Na een kwartier ben ik dan ook dat weer zat. Dan heeft het voelen opgelucht! En dan kan ik weer verder.

Over hoe het accepteren van moeilijke gevoelens goed is, lees je hier:

4. Vind steun in anderen. Die hebben ook last van de warmte.

Door mijn gezondheid denk ik wel eens dat ik meer last heb van de warmte dan anderen. Dat kan ik vervelend vinden. ‘De rest van de wereld gaat gewoon door!’

Beter dan je ‘anders’ te voelen en alleen maar minder blij te worden, kun je juist de andere kant op gaan. Check bij mensen in je omgeving hoe zíj het weer vinden. Grote kans dat ook zij last hebben. Minder gedaan krijgen. Hun stemming minder is. Dat ze slecht slapen.

Natuurlijk heeft warmte op ieder een andere invloed, en kunnen we niet vergelijken hoe onze lichamen zich voelen. Maar het is een feit dat de meeste mensen in hun dagelijks leven lijden onder tropische temperaturen. Je staat hierin helemaal niet zo alleen als je misschien denkt.

5a. Drink genoeg.

Een standaardtip, maar toch doet niet iedereen het. Niet alleen lichamelijk voel je je beter als je genoeg water drinkt, maar ook psychisch. Ook een kop bouillon tussendoor kan wonderen doen.

5b. Volg je eetlust.

Warm weer kan maken dat je lichaam vraagt om ander eten. Daaraan kun je gehoor geven, ook als je anders had gepland. Het kan je echt beter laten voelen, alleen al door het gebaar naar jezelf. Velen eten minder door warmte. Anderen krijgen trek in specifieke dingen. Zo heb ik wel eens behoefte aan zout. (Houd rekening met het aan jou voorgeschreven dieet vanwege je gezondheid. Dat een verpleegkundige in het ziekenhuis mij nou chips aanraadt, wil niet zeggen dat dit voor jou een goed idee is.) Weer anderen voelen weerstand tegen bepaalde maaltijden door wamte (ik hoorde eens: tegen vis).

6. Reageer negatieve gevoelens niet af.

Je wilt het misschien liever niet erkennen, maar velen zijn minder ‘gezellig’ op de warmste dagen. Dat merk je in het verkeer, en misschien ook in verder contact met mensen. Mensen reageren eerder geprikkeld. Of helemaal niet.

Ook ik voel me minder positief. Het is goed om dat te beseffen. En om dit (in ieder geval) jezelf niet te verwijten; het is nou eenmaal zo.

Zowel met je eigen stemming, als die van anderen, kun je maar beter rekening houden in je gedrag. Kun je dat serieuze gesprek met die vriendin niet beter verplaatsen als je toch al chagrijnig bent?

7. Kies een omgeving zoveel mogelijk aangepast op warmte.

Kun je kiezen waar je bent op warme dagen, doe dat dan bewust. Voor bijvoorbeeld ruimtes met airco (als je die fijn vindt). Of kun je die zelfs in je eigen huis installeren? Neem een goede ventilator; daarin is veel variatie. Open je ramen op de juiste tijden. Ga je verhuizen en ben je gevoelig voor de warmte, kies dan liefst een zo koel mogelijke woning. Hang gordijnen op die de warmte tegenhouden en sluit ze op tijd.

8. Pas je kleding en lichaamsverzorging aan op de temperaturen; ook je ondergoed.

Standaardadviezen: luchtige, katoenen, wijdzittende kleding. Mijn tip: ook je ondergoed kun je aanpassen! Bijvoorbeeld niet te strak, niet te chemisch. Het kan echt behoorlijk wat druk op je lichaam geven.

Pas ook je lichaamsverzorging aan. Is het weer al plakkerig, dan is body-lotion of dikke dagcrème niet de beste optie. Draag je haar zodat het niet in de weg zit; ook ’s nachts misschien.  

9. Je tong uitsteken naar je negatieve gevoelens.

Misschien lukt het nog steeds niet om je bij de warmte neer te leggen. Word je er kriegelig van, vervelend, opstandig. Héél soms kan het lekker zijn om dat even uit te leven. Gekke dingen te gaan doen. De warmte uitdagen. Ermee spotten. Laten zien dat hij jou niet eronder gaat krijgen!

Misschien wil je indoor-skiën. Je huis met héél veel water grondig schoonmaken; in je zwembroek/blootje. Een waterballonnen/-pistolen-gevecht houden. Een duik in de vijver nemen. De grotten in, daar is het altijd koel. Of naar de sauna.

Hou het veilig voor je gezondheid en word niet overmoedig. En doe het niet te vaak. Misschien lucht het soms op, en voel je je ineens echt beter! Maar misschien ga je wel merken dat juist meer rust in de warmte goed is. Leer je wat je écht nodig hebt.

10. Hoe meer last van de warmte, hoe meer je lief zijn voor jezelf verdient.

Op de manieren hierboven, dus. En, je mag bést jezelf nog meer opvrolijken. Een extra aflevering van je lievelingsserie. Een nieuwe wierookgeur. Een speciaal kopje (ijs)koffie, bij dat leuke zaakje (met airco). Vers seizoensfruit. Of: een heel goed ijsje. (Aanrader: bevroren stukken banaan, wat melk, wat eiwitpoeder, in de blender, en weer even invriezen. Heerlijk met pindakaas of cacaopoeder. Zo, nu kun je écht weer vooruit.)

Meer inspiratie voor dagbesteding als je ziek bent, lees je bijvoorbeeld hier:

Onderwerp

Wil je meer van dit soort posts lezen? Klik dan op één van de categorieën:

, ,