Een bucketlist en MS?

Sommige mensen met een ziekte als MS hebben een bucketlist, andere (juist) niet. De ziekte kan je laten zien dat het niet vanzelfsprekend is om alles te kunnen wat je wil, net als het leven zelf. Dat kan je doen nadenken over wat je graag nog wil doen nu het nog kan. Zo kun je komen tot een lijst met wensen en levensdoelen.

Een bucketlist bij MS heeft zowel voor- als nadelen.

De keuze voor een bucketlist bij MS is niet voor iedereen

Zelf overwoog ik eerder wel eens een bucketlist, maar ik deed het liever niet. Wat ik in mijn dagelijkse leven al had, vond ik al genoeg. Ik was het ook extra gaan waarderen sinds het een periode erg slecht met me ging. Grote dingen en droomwensen vond ik overbodig. Mijn leven was al bijzonder genoeg.

Daarbij durfde ik eigenlijk niet meer te dromen; de MS zou toch vast weer roet in het eten gooien.

Toch werd ik laatst getroffen door een gesprek van andere patiënten over hun bucketlist. Ik kon het niet laten te bedenken wat op de míjne zou komen. Dingen die mijn MS in de toekomst misschien onmogelijk gaat maken. (Of andere gezondheidsproblemen. Of simpelweg de leeftijd. Of wat dan ook.)

Maar mijn bedenkingen tegen een MS-bucketlist voelde ik nog steeds. Eerst ben ik dus maar een lijst gaan maken met voors en tegens op een bucketlist zelf… Zou ik daarna wel zien of ik hem zelf ga maken. Dit zijn de argumenten:

Argumenten vóór een bucketlist bij Multiple Sclerose:

  • Wanneer je de wensen op je bucketlist realiteit maakt, kan je leven gewoon leuker worden. En hebben we daaraan niet allemaal behoefte, zeker met onze MS?
  • Je dwingt jezelf na te denken wat nu écht belangrijk is voor je. Waarbij je anders misschien niet had stilgestaan, omdat je aandacht was gericht op je dagelijkse dingen. Een bucketlist is een kans om de focus van je leven te verleggen naar wat je echt wil.
  • Je dúrft na te denken over je wensen en doelen – en erachteraan te gaan. Een ziekte als MS kan je voorzichtiger maken. Dat is niet altijd nodig. Een bucketlist geeft je de kans om groot te denken.
  • Je kunt jezelf verrassen en verlangens vaststellen die je leven zo verrijken als je niet eerder bedacht. Geef jezelf de tijd om helemaal vrij te brainstormen over je bucketlist. Bedenk alles wat je nog wil doen, ook met MS. Goed plan om de lijst niet in één keer op papier te willen, maar om hem ook even weg te leggen en er later verder mee te gaan. Je kunt er ‘werk in uitvoering’ van maken; altijd aanvullen met wat je bedenkt. Leg hem op een zichtbare plek in huis of telefoon. Je onderbewuste gaat zo ook mee aan de slag met je droomactiviteiten en ambities. Zo leer je jezelf beter kennen.
  • Alleen het opstellen van een bucketlist kan leuk zijn. Er is niks op tegen om er grappige dingen op te zetten. Geeft kleur aan je leven.
  • Een bucketlist kan je laten ontdekken dat er meer mogelijk is dan je (misschien door je MS) dacht. Als je eens écht gaat nadenken en uitzoeken wat er kan, blijkt dat vaak meer dan je denkt als door je hoofd gaat ‘dat lijkt me best leuk om te doen’. Misschien biedt die droomopleiding ook alleen wat vakken die je kunt volgen met je beperkte energie. Mogelijk willen je naasten je wel meenemen naar die bijzondere plek. En misschien heeft die concertzaal wel een speciale regeling voor mensen zoals jij, en kun je toch aanwezig zijn.
  • Je kunt een plan gaan maken over hoe je dingen wil bereiken. Rustig werken naar het uitvoeren van je wensen, er tijd voor nemen, er energie in steken, kan leiden tot de grootste dingen. Hoe vaker je de bucketlist leest, hoe meer die in je hoofd gaat zitten. Zo kunnen er ook steeds nieuwe stappen in je opkomen. Je kunt daarbij gaan sparen voor dingen die je niet zou kunnen doen als je ze eens spontaan had bedacht.

Tegenargumenten bij een bucketlist bij Multiple Sclerose:

  • Je kunt teleurgesteld worden door wat uiteindelijk niet zal lukken.

Maar… Niet alles van je lijst zal gewoon lukken, of hoeft te lukken. Misschien krijg je juist meer vrede met wensen die niet worden vervuld, omdat je daarover nu bewust nadenkt. Je kunt het ook ‘compenseren’ met wat er wél lukt. Op je bucketlist kun je zowel grote, als kleine dingen zetten. Zo lukt er vast íets, en het laat je zien dat het kleine genoeg kan zijn.

  • Misschien vind je het frustrerend dat je er vóór je MS bepaalde levensdoelen op had willen zetten die nu niet meer kunnen.

Maar… Niet alles kan; voor niemand. Ook als je niet ziek bent. De meeste mensen zullen nooit een popidool worden, of een Nobelprijs-winnaar. Focus je op activiteiten die niet bij voorbaat al onmogelijk zijn. Sommige verlangens mogen best hooggegrepen zijn! Daarvoor is een bucketlist juist leuk. Dan heb je iets om naar te verlangen en na te streven. Dan is het een uitdaging, en een prestatie als je ze bereikt. Wissel zulke dingen af met eenvoudigere. Spreek met jezelf af dat in principe niks móet uitkomen. Omdat je al gelukkig bent met wat er is.

  • Mijn leven is nu leuk genoeg. Wil ik méér, dan ben ik niet dankbaar genoeg met het heden. Ik word er te veeleisend door. Het dagelijks leven is goed genoeg. De kleine dingen zijn mooi genoeg. Ik word ontevreden door zo’n lijst met life-goals.’

Maar… Een bucketlist hoeft niet te betekenen dat je minder gelukkig bent met wat je al hebt, zeker als je dat bewust aandacht geeft. Een lijst met je dromen kan iets extra’s toevoegen.

  • Onbewust misschien, maar veel mensen (en zeker veel MS-patiënten) vinden zichzelf het wensen en dromen niet waard.

Rationeel weet je dat je heel veel waard bent. En misschien zeg je in eerste instantie dat dit voor jou niet speelt. Maar het kan geen kwaad om na te denken of dit punt ook voor jou geldt. En besef dan weer dat je meer verdient.

Beslis nu zelf of een bucketlist het voor jou (en je MS) is

Ik heb besloten dat ik de tegenargumenten onvoldoende overtuigend vind. Dus, ik ga het proberen. Een bucketlist, ook al heb ik MS… Juist omdat ik MS heb.

Je leest meer over het plannen van je dromen hier:

Onderwerp

Wil je meer van dit soort posts lezen? Klik dan op één van de categorieën:

,